Flexible (bükülebilir) Sigmoidoskopi

FLEXIBLE (BÜKÜLEBİLİR) SİGMOİDOSKOPİ

Tanım
Kalın barsağın yaklaşık olarak son 60-70 cm’lik kısmının ucunda kamera ve ışığın olduğu, bükülebilen, ortalama bir insan parmağı kalınlığında tıbbi bir cihaz (e sigmoidoskop) ile makattan başlayarak yapılan muayenesine denir. Bu işlem sırasında gerekli görüldüğü hallerde dokudan örnek (biyopsi) alınabilir. Ancak bu cihazın uzunluğu yetersiz kaldığından dolayı tüm kalın barsağın değerlendirilemeyeci unutulmamalıdır.
Bükülebilir sigmoidoskopi; işlem öncesi kısa bir hazırlığın olduğu hastanede yatmaksızın yapılan günübirlik bir işlemdir.

İşlem Öncesi Hazırlık
Doktorunuz sizden sigmoidoskopiye özel hazırlıktan önce mevcut sağlık durumunuz, hamilelik durumu (bayanlar için), allerjik durumunuz, kronik hastalıklarınız, ameliyatlarınız ve halen kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlarınız ile ilgili bilgi isteyecektir. İşlem sırasında yapılabilecek biyopsi sonrasındaki kanamalara neden olan kan sulandırıcı ilaçlarınızı (aspirin, kumadin, plavix gibi) mutlaka doktorunuza söyleyiniz.
Bükülebilir sigmoidoskopi için işlem öncesinde genellikle özel bir diyet ya da sıvı kısıtlamasına gerek yoktur. İşlemden 1-2 saat önce barsağınızın son bölümünün temizlenmesi için makat yoluyla sıvı ilaç verilerek lavman (enema) yapılır. İlaç verildikten sonra 5-10 dakika büyük abdestinizi tutarak temizliğin daha iyi olmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bükülebilir sigmoidoskopi kısa süren ve ağrısız işlem olduğu için işlem için genellikle sakinleştirici ilaç yapılmamaktadır.

Bükülebilir Sigmoidoskopi Nasıl Yapılır?
Bükülebilir sigmoidoskopi bu konuda uzmanlaşmış bir doktor tarafından yardımcı personeli ile beraber, olası acil durumlara yönelik her türlü ekipmanın olduğu endoskopi ünitelerinde yapılmaktadır. Doktorunuz size yapılacakları sırasıyla anlatacaktır.
Öncelikle size işlem için özel giysiler giydirilecektir İşleme başlamadan önce olası riskler göz önüne alınarak hayati fonksiyonlarınızı izlemek için tansiyon aleti ve kan oksijen düzeyi ölçer alet (puls oksimetre) takılır.
Hazırlıklar bittikten sonra sol yanınıza yatarken her iki bacağınızı göğsünüze doğru çektiğiniz pozisyonunda muayene başlayacaktır. Doktorunuz sigmoidoskopu makadınızdan geçerek kalın barsağınızın son kısmına (rektum) doğru ilerletir. Bundan sonra doktorunuz sigmoidoskop ile hava vererek barsağınzı şişirecek ve barsak iç yüzeyinin görünür hale gelmesini sağlayacaktır. İşlem sırasında verilen havadan dolayı hafif bir rahatsızlık duyulabilir. Derin ve yavaş nefesler alınarak rahatsızlık azaltılabilir. Son noktaya ulaşıldıktan sonra sigmoidoskop geri çekilirken muayene tamamlanır. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürer. Ancak biyopsi yapmak gerekirse işlem uzayabilir.
İşlem bittikten sonra doktrorunuz size ayrıntılı bilgi ve işlem ile ilgili rapor verecektir. Doktorunuz işlem sırasında polip saptadıysa size tüm kalın barsağınızı inceleyen kolonoskopi işlemini önerebilir.
İşlemden sonra hafif bir gaz sancısı hissedebilirsiniz ancak bu durum genellikle gaz çıkarma ile hızla düzelir. Ayrıca ilk büyükabdest sırasında özellikle biyopsi yapılan hastalarda kanama olabilir. Ancak kanamanın devam ettiği ve pıhtı şeklinde kanama olması, karın ağrısının şiddetlenmesi ve ateşinizin yükselmesi olduğu durumlarda doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.
İşlem sonrasında diyet kısıtlamasına gerek yoktur ve normal diyetinize devam edebilirsiniz.
BükülebilirSigmoidoskopi Niçin Yapılır?

Barsak ile ilgili yakınmalar ya da bulgular; Makattan kanama, kronik kabızlık, geçmeyen ishal, kalın barsak kökenli olabilecek karın ağrılarında,
Kolon ve Rektum kanser taramasında; Kolon ve rektum kanserleri en çok barsak son kısmında görüldüğünden tarama programlarında bükülebilir sigmoidoskopii yapılması önerilmektedir. Kanser riski olmayan hastalarda 50 yaşından sonra her 5 yılda bir yapılması önerilmektedir. Ailesel risk taşıyan hastalarda taramaya 40 yaşında başlanabilmektedir. Barsak alışkanlıklarında değişiklik olması, makattan kanama, açıklanamayan kilo kaybı olası kalın barsak ve rektum kanserini düşündürteceğinden bu hastalarda da bükülebilir sigmoidoskopi yapılması gerekebilir.

Riski Var mıdır?
Nadir de olsa (%1’den az) bazı riskler vardır.
Bunlar;
Biyopsi ya da polipektomiden sonra kanama,
İşlem sırasında barsakta delinme (perforasyon)
Anormal oluşumların gözden kaçırılması
Telif Hakkı © 2024 TKRCD. Tüm hakları saklıdır. | Son Güncelleme Tarihi: 02-12-2024 14:40:10 | Powered by MMA